Parvo är ett virus som är mycket motståndskraftigt och drabbar både hundar och katter.
Hos katter är den vanligaste benämningen ’kattpest’. Det har inte något att göra med det vi normalt betecknar som ’pest’ hos människor (bakterien Yersinia pestis).
Hos både hund och katt ses kraftiga kräkningar och diarrér.
I Sverige har vi knappt några stora utbrott av svår sjukdom orsakad av Parvo. Detta är tack vare tillgången på effektiva vaccin och de goda vaccinationsrutinerna som etablerats bland våra djurägare.
Eftersom viruset är så långlivat (klarar flera år i jorden) och svårt att få bort ur miljön (både inne och ute) finns smittan kvar i Sverige. Darför det är mycket viktigt att hålla sina djur väl vaccinerade.
Om fler skulle avstå från vaccination i tron ”att Parvoviruset borde vara utrotat” så skulle snart smittspridningen öka. Inom kort skulle sjukdomsutbrott härja bland tam- och vildkattspopulationen igen.
Spridning
Spridningen sker via kontakt med avföring, urin, saliv och kontaminerade föremål som djuret får i sin mun.
Även människan kan sprida viruset bara genom att ha gått i virussmittad jord varför även innekatter riskerar smitta och ska vara vaccinerade!
När ett djur blir infekterad dröjer det ca 3 dagar innan djuret själv börjar utsöndra virus (utsöndras under flera veckor – månader).
Sjukdomstecknen visar sig först efter att virusutsöndringen pågått några dagar. Därför är det omöjligt att vara proaktiv och förhindra smittspridning genom isolering av smittade djur.
Symptom
Då viruset framför allt trivs i tarmen är de vanligaste sjukdomsteckenen intensiva kräkningar, ofta sprutande och ibland blodig diarré. Utöver buksmärta ses vanliga allmänna sjukdomssymptom såsom trötthet, aptitlöshet och feber.
Sjukdomen håller normalt i sig i 3-5 dagar och kan i vissa fall leda till döden. Detta beror på uttorkning och elektrolytrubbningar i blodet, även om adekvat intensivbehandling sätts in.
Ibland drabbas även benmärg, hjärta samt andra vävnader och organ vilket kan ge ytterligare symptom.
Djur som är vaccinerade kan också drabbas av sjukdom men får då endast en mild form med lindriga symptom i 1-2 dagar. Djuret behöver då vila och skonsam kost för mage och tarm. Bra kost är kokt ris, kokt torsk, kokt kyckling eller färdiga specialprodukter från veterinära foderföretag.
Symptomlösa virusspridande djur är en annan problematik med Parvo eftersom de inte upptäcks och kan hållas isolerade. Därmed smittas miljön ner ytterligare.
De symptomlösa djuren är särskilt riskabla om det smittar ett dräktigt djur eftersom viruset kan infektera foster och orsaka fosterdöd och abort. På överlevande kattungar skadas rörelsecentrum i lillhjärnan vilket ger permanent rörelsestörning.
Generellt ger alla svåra virusinfektioner ofta en brist på vita blodkroppar vilket som följd gör djuret extra känslig för bakterieinfektioner.
Via test kan virus påvisas i avföringen eller antikroppar mot Parvo i blodet och på så sätt stärka och bevisa de misstankar som blivit väckta av symptomen och bristen på vita blodkroppar.
Profylaktisk vaccination
Jag vaccinerar hundar mot Parvo med Nobivac DHPPi och katter med Nobivac Tricat vart tredje år.
Läs mer om Parvo hos hund och Parvo hos katt på SVA.