Rabies är en dödlig zoonos som orsakas av ett lyssavirus. Zoonos betyder att alla varmblodiga djur såsom hund, katt och människa är mottagliga för rabiesviruset.
Viruset är spritt bland flera olika djurslag över i stort sett hela världen men är ovanlig i Europa och har ej setts hos inhemska djur i Sverige sedan 1886. Norge, Island, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Japan anses också vara rabiesfria.
I Östeuropa är det framförallt mårdhund, räv, katt och fladdermöss som är smittspridare.
Eftersom det är en dödlig sjukdom är det en anmälningspliktig sjukdom enligt lag. Det är därför av största vikt att djur som transporteras över Sveriges gränser är korrekt vaccinerade.
Smittspridning
Smitta sker ffa genom bett eller slemhinnekontakt eftersom viruset utsöndras i saliven hos det sjuka djuret.
Viruset tar sig via nervbanorna från såret till spottkörtlarna och hjärnan. I hjärnan förökar sig viruset och orsakar skador pga hjärnhinneinflammation.
Ju närmare bettet är till huvudet desto snabbare blir sjukdomsförloppet. Tiden mellan infektion och uppvisande av sjukdomssymptom kan därför variera mellan 5 dagar och 1 år.
Det sjuka djuret kan alltså utsöndra viruset i flera veckor innan symptom på sjukdom ses.
Symptom
Symptomen vid manifest sjukdom visar sig som beteendestörningar. Ofta ses en orädsla hos vilda djur medan skygghet eller aggressivitet vanligare ses hos tama djur. Symptomen förvärras gradvis till rörelsestörningar, förlamning och död.
Även vaccinerade hundar och katter som bitits av ett misstänkt rabiessmittat djur måste hållas i karantän och direkt behandlas av veterinär.
Omedelbar och nogrann sårvård är av yttersta vikt. En manifest sjukdom är dock alltid dödlig.
Profylax
Jag vaccinerar resande djur mot Rabies med Nobivac Rabies vart tredje år.
Giltigt EU-pass och ID-chip krävs för vaccination.
Läs mer om Rabies på SVA’s hemsida.