Guldveterinären använder mini-microchip som bara är 1/4 så stora som de vanliga microchip som oftast används vid id-märkning av katter och hundar.
Sedan de kom ut på marknaden år 2012 har Guldveterinären använt mini-microchip. Dessa innebär en mycket skonsammare märkning för djuret. Visst, ett stick är ett stick och det känns alltid mer eller mindre. Detta är dock en riktigt välkommen förbättring från tidigare!
Kom ihåg att det är lag på att alla hundar och katter skall vara märkta och registrerade hos Jordbruksverket!
Det nya märkning- och registreringskravet på katter trädde i kraft 1 januari 2023. Detta tycker jag tycker är fantastiskt bra! Chip gör tyvärr inte katten spårbar när den är ute och springer (för det behövs GPS-sändare). En upphittad katt kan identifieras och djurägaren kontaktas om korrekt registrering utförts. Med märkning och registrering ökar därmed chansen att få tillbaka din älskade bortsprungna katt. Samtidigt ökar kattens status i samhället, särskilt med tanke på att det redan finns alltför många hemlösa katter.
Mini-microchipen följer gällande ISO-standard och fungerar precis som de äldre stora chipen.
En resande katt eller hund med EU-pass behöver chip för att kunna identifieras och verifiera ägaren.
Chipmärkning kan normalt utföras på vaket djur om inte djuret är alltför svårhanterligt.
Ha gärna favoritgodiset framför nosen och avled från sticket genom att klia någon annanstans. Ibland behövs viss fasthållning för god säkerhet vid hanteringen.
Mycket svårhanterliga djur kan behöva ges lugnande medel innan chipmärkning. Om lugnande ges av annan anledning kan man därför med fördel passa på att chipmärka ett omärkt djur samtidigt.
Du kan via kontaktformuläret boka tid för chipmärkning av ditt djur.